Naturoplevelser

Gå på opdagelse her og find inspiration til din næste tur. Der er mange muligheder for at komme ud og få frisk luft og motion og samtidig nyde naturens gratis glæder i Norddjurs Kommune.
Mange faciliteter, ruter og stier i kommunen kan desuden findes på Naturstyrelsens hjemmeside UdINaturen.dk. Siden bliver løbende opdateret.

Skønne strande

Med 117 km kyst og næstflest Blå  Flag strande i Danmark har Norddjurs mange muligheder for at få en god dag ved vandet.

Kort over de 9 Blå Flag strande i Norddjurs

Blå Flag strande

  • Anholt Vesterstrand
  • Bønnerup Strand (Blå Flag station)
  • Fjellerup Strand (Blå Flag station)
  • Gjerrild Nordstrand
  • Grenaa Strand (Blå Flag station | Livredder fra 23/6-16/8)
  • Lystrup Strand
  • Rygårde Strand
  • Skovgårde Strand
  • St. Sjørup Strand

Handicapadgang

En forudsætning for at få Blå Flag er, at mindst en af kommunens strande har handicapfaciliteter i form af handicaptoilet og handicapvenlig adgang til stranden. I Norddjurs har Rygårde Strand, Gjerrild Nordstrand og Grenaa Strand handicapvenlig adgang.

Blå Flag kriterier

Blå Flag er en international miljømærkningsordning, som sikrer gode oplevelser ved strand og havn. I Danmark varetages uddelingen af de Blå Flag af Friluftsrådet. 

Det Blå Flag tildeles strande eller lystbådehavne, der opfylder en række kriterier indenfor faciliteter, miljøindsats og vandkvalitet m.m. For at sikre at kvaliteten på Blå Flag strande og havne opretholdes, bliver vandkvaliteten løbende testet, ligesom godkendelse skal fornyes hvert år.

I hele skolernes sommerferie, (1/7-11/8) er der næsten hver dag spændende aktiviteter omkring Blå Flag stationerne ved Fjellerup Strand og Bønnerup Havn. Her kan man gratis låne spande, net og waders, så man kan gå på opdagelse og “jagt” på det lave vand, blive guidet af naturguiderne, ligesom der på udvalgte dage er særlige ekstra aktiviteter. Mange dage er der også aktiviteter omkring Naturskolen ved Grenaa Strand

Aktiviteterne arrangeres af
Kyst- & Fjordcentret - mere info her

Kaster du dig ud i bølgerne, og er uheldet ude, kan du få brug for hjælp.

I Norddjurs Kommune skal man sikkert kunne færdes på strandene, og vi har derfor - i samarbejde med Trygfondens Kystlivredning - opsat grønne redningsskilte med strandnumre på.

Hver strand har sit eget nummer, og ambulancen har derfor lettere ved at nå hurtigt frem til det rette sted, hvis der bliver ringet 1-1-2.

Tjek strandens nummer, når du ankommer til stranden, så du har det parat, hvis der sker noget.

Dette ældre kort giver en god fornemmelse for de forskellige strande og deres faciliteter. Bemærk dog at eksempelvis Blå Flag certificeringen ikke er opdateret.

Hent Kystkortet som pdf

Naturpark Randers Fjord

Naturpark Randers Fjord – sejl i rørdammens Amazonas eller tag en skinnecykel forbi dansk kulturhistorie
Certificeret af Friluftsrådet og fyldt med oplevelser for natur og kulturhistorisk interesserede.
Fjorden er præget af store rørskove, og med lidt held kan man se fiskeørnen svæve over fjorden, eller se sæler på sten og sandrevler ved Udbyhøj. Fiskeriet i fjorden er helt enestående, med mulighed for fangst af mange arter året rundt

Læs mere på Naturparkens hjemmeside

Overnatning i naturen

Shelters ved udbyhøj Med 28 shelterpladser, 3 primitive lejrpladser og lange strande er der mange muligheder for at overnatte i det fri. Bemærk i øvrigt de fire flotte shelters ved Sct. Gertruds sti, de har en særlig plexiglas væg for ekstra udsigt. Husk at du på stranden skal sove under åben himmel, der må du ikke slå telt op.

På UdINaturen.dk kan du se alle overnatningsmuligheder.

En hyggelig overnatning i det fri og bålmad er en rigtig god kombination, der er dog nogle regler man skal overholde og nogle guidelines man skal følge. 

BEMÆRK: Hvis beredskabet har udstedt afbrændingsforbud, gælder dette i stedet for nedenstående regler.

Regler for båltænding

  • Tænder du bål i naturen skal der være 15 meter til nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer og andet letantændelig vegetation og markafgrøder.

  • I skov bør du kun tænde bål på indrettede bålpladser

Der gælder desuden de almindelige regler for et lille bål: 

  • En afstand på 10 m fra bygninger med hårdt tag (gælder dog ikke hvis bålet er mindre end 80 cm i diameter).

  • En afstand på 15 m fra bygninger med letantændeligt tag, f.eks. stråtag, og steder hvor der oplagres brandfarlige eller letantændelige stoffer. 

 

Der gælder andre regler for større bål (over 120 cm i diameter eller diagonal) som f.eks. Skt. Hans bål. Her skal afstanden til bygninger være større:

  • 30 m fra bygninger med hårdt tag.

  • 200 m fra bygninger med letantændeligt tag.

  • 200 m fra steder, hvor der anvendes eller oplagres større oplag af brandfarlige, brandnærende, eksplosive eller letantændelige stoffer.

  • 200 m fra nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer eller anden letantændelig vegetation.

  • 60 m fra letantændelige markafgrøder.

Ved jævn vind, det vil sige en vindhastighed på 5-8 m/s, hvor støv og papir løftes; kviste og mindre grene bevæger sig, fordobles afstanden til bygninger med hårdt tag der ligger i vindretningen. 

Læs bekendtgørelsen her

Under åben himmel eller under et primitivt ly må du overnatte på stranden – så længe det sker mere end 50 meter fra beboelse. Du må ikke opstille telt eller bivuak.

Norddjurs Kommune henviser til de autoriserede campingpladser, hvis du ønsker at overnatte med campingvogn, campingbil, autocamper, telte og lignende transportable konstruktioner.

 

Udsnit af Djurslandskort over de forskellige stier i Norddjurs

Vandreruter, ridestier, MTB-tracks m.m.

Der er talrige stier, MTB-ruter (Grenaa, Auning & Ørsted), ridestier, hundeskove med mere i kommunen. Vandreruterne og længere cykelruter finder du på Djurslandskortet, som kan downloades digitalt eller afhentes fysisk på Grenaa Turistbureau og andre udvalgte steder. 
Alle tilbud kan du finde gennem den relevante app såsom Singletracker.dk, Hundeskovene, Natureventyr etc.

Ridestier findes i Grenaa Plantage og ved stendysserne omkring Tustrup.

Download Djurslandskort som pdf

Mange faciliteter, ruter og stier kan desuden findes på Naturstyrelsens hjemmeside UdINaturen.dk.

Familie spiser frokost ved madpakkested i Norddjurs

Udflugtsmål

Der er mange udflugtsmål i Norddjurs. Vidste du eksempelvis at der findes omtrent 600 fortidsminder i kommunen, som foruden gravhøje også tæller stendysser, ruiner, mindesten, slotte og herregårde?

Se alle fortidsminder på Slots- og Kulturarvsstyrelsens hjemmeside

Legepladser i kommunen

Interaktive eventyr

I samarbejde med app'en Natureventyr har vi fire interaktive ruter målrettet børn i alderen 4-9 år og deres familier. Ruterne findes ved Tustrup dysserne, Porsbakkerne, Enslevgård og Kyst- og Fjordcenteret.

Natureventyr app'en

Offentlige toiletter

Der er over 30 offentlige toiletter i Norddjurs Kommune, så hvad enten du er på gåtur i skoven, på badetur til stranden eller på shoppetur, så er der et offentligt toilet i nærheden.

Det er gratis at bruge de offentlige toiletter i Norddjurs Kommune.

Liste med offentlige toiletter