Fjellerup Udvikling

Visualisering

En forbedret strandoplevelse med flere naturlige opholdssteder i form af X-bro, strandpromenade og renoverede bygninger.

Projektet Fjellerup udvikling skal få kulturhistorien til at træde endnu tydeligere frem og skabe flere naturlige opholdssteder, så alle besøgende oplever, at der er højt til himlen og plads til både cykel, bil og strandtæppe.

Udviklingen i Fjellerup med mere turistkapacitet i form af nyt feriecenter og nybygning af sommerhuse giver på sigt flere besøgende. Et af målene med projektet er at brede de besøgende ud på et større område, så oplevelsen fortsat bliver god for alle.

Derfor har Norddjurs Kommune søgt og fået en forsøgstilladelse, der giver dispensation fra en række bestemmelser i Planloven. Samtidig giver forsøgstilladelsen en unik mulighed for at to forfaldne bygninger i strandbeskyttelses-zonen kan renoveres.

Åbenhed i processen

Der går adskillige år, før strandgæsterne kan nyde projektets nedslagspunkter, som først forventes færdigt i 2028-2029. 

I forløbet har vi fokus åbenhed og information om de forskellige skridt i processen, herunder om de gange borgerne har mulighed for at påvirke projektet og komme med høringssvar til kommunen. Lovpligtigt høringsberettigede vil automatisk få besked om høringsperiode, og hvis man indgiver et høringssvar, får man automatisk besked om klagemulighed.

Som led i denne åbenhed kan alle dokumenter omfattet af aktindsigt ses nederst på siden. Interesserede behøver altså ikke søge aktindsigt, listen nederst på siden vil løbende blive opdateret.

Besigtigelse af forhold omkring badebro

Stranden ved Fjellerup er skøn, men den kan også være drilsk, især hvis man skal lave en helårsbadebro. Bunden flytter sig, sand fyger og gør adgangen til badebroen svær for kørestole, ligesom vinterhøjvande og bølger kan løfte lidt for godt op i broen, hvis den er lav.

De overvejelser og erfaringer med havbunden i området blev 11. juni delt af frivillige, der står for opsætning af den nuværende badebro, med ingeniørfirmaet A1 Consult. Norddjurs Kommune har hyret firmaet til at lave en teknisk kvalificering af projektet, og havde denne dag inviteret vinterbadere og frivillige omkring badebroen, Naturfredningsforeningen, Bundgarnsmusset m.fl. til at komme med input til ingeniørfirmaet. Flere af ingeniørernes forventninger blev umiddelbart bekræftet under mødet. Den tekniske kvalificering fra A1 consult vil indeholde deres ingeniør perspektiv på mulighederne, inklusive overvejelser om forskellige materialevalg, og vil kunne downloades nederst på denne side, efter den er præsenteret for politikerne (formentlig engang efter sommerferien).

Status lige nu

Tekniske undersøgelser igang:
Ekspertgranskning af materialevalg og geotekniske forhold.
Der undersøges derudover for bilag IV arter (Strengt beskyttede arter).

Næste skridt

(udenfor projektet) Mobiltoilet opsættes ved bundgarnsmuseet 6 uger i højsæsonen.
Forhøring til lokalplanen forventes igangsat august eller september 2025.

Tidsplan for hele processen

For at kunne gøre brug af dispensationen, er der stadig behov for flere myndighedsbehandlinger fra Norddjurs Kommune og Kystdirektoratet. Det er blandt andet byggetilladelser og anlægstilladelser, der skal indhentes, forskellige indledende undersøgelser, der skal laves, og høringsprocesser, der skal gennemføres.

Herunder kan du se en overordnet tidsplan for de forskellige stadier.

Tidsplan for myndighedsarbejde

De fire nedslag

Visualiseringer og korte beskrivelser

  • 1 - Pælene

    Etablering af bundgarnspæle ved stranden og i vandet​

    Skal fungere som skulpturer, samt understøtte leg og ophold i området​

    En fortælling om områdets historie

  • 2 - Promenadebroen

    Norddjurs Kommunes største nedslag​​

    Udbygning af badebro - helårsbro​​
    Promenade til strandgæster og bløde trafikanter væk fra vej og klitter​
    Solopgang- og nedgangsmodul​
    Vandlegeplads på stranden

  • 3 – Makrelfabrikken

    Ejes af privat investor, der ønsker at udvikle stedet​ til:

    ​Restaurant, spisested​ & overnatning​
    ​Badehus​​,​ gårdrum og ophold​
    Multirum til events​
    ​Bro og slæbested til offentlig brug

  • 4 – Tæppet

    Renovering af ishuset
    En mindre badebro​
    Opholdsplatform​

    Inkluderer ikke Thomasminde​

  • Oversigt over de fire nedslag