De fleste dræn i Danmark er oprindeligt anlagt i perioden ca. 1860-1970, hvor det var muligt at opnå betydelige statstilskud og fordelagtige statslån til drænings- og afvandingsprojekter. Drænene er dimensioneret efter erfaringerne og nedbørsforholdene på anlægstidspunktet.
Det er velkendt, at nedgravede drænrør under marker ikke har en ubegrænset levetid, hvilket især gælder for de ældre dræn, der blev udført ved nedgravning af teglrør. Den typiske levetid for dræn på mineraljord ca. 80-120 år, og på tørvejord ca. 30 år.
Den kortere levetid på tørvejorde skyldes ikke mindst de ovennævnte sætninger og sammentrykninger af tørvelagene, der får drænene til at forskubbe sig og blive tilstoppede.
Sker der ikke en tilstrækkelig og rettidig vedligeholdelse og/eller udskiftning af drænene, kan man naturligvis ikke forvente at kunne opretholde en uændret afvanding af de drænede arealer.
I 1973 skønnede Landsudvalget for Planteavl, at der på landsplan var et behov for omdræning af ca. 525.000 ha landbrugsjord, men siden er der årligt kun omdrænet 5-10.000 ha, eller samlet 210-420.000 ha siden 1973.
Af "Dansk Markdræningsguide" udgivet af SEGES i 2015, fremgår det at der er et årligt omdræningsbehov på ca. 27.000 ha. I perioden 1975 til 1988, hvor der stadig blev givet tilskud til dræning, blev der imidlertid kun omdrænet 5-10.000 ha. årligt.
Tilskuddet ophørte helt i 1989, hvorfor der ikke er grund til at tro, at omfanget af vedligeholdelsen af dræn er forøget væsentligt siden da.
DCE har i 2013 gennemført et udredningsprojekt vedrørende dræns betydning for afvanding og de naturlige og menneskeskabte faktorer som influerer på dræns virke som vand-afleder fra marker.
Rapporten fra udredningsprojektet kan findes her
Der findes ikke undersøgelser af nyere dato, og hvorvidt omfanget af vedligeholdelsen af dræn i Norddjurs Kommune ligger over eller under landsgennemsnittet er ukendt.
Dansk Markdræningsguide (pdf fra SEGES)
Udredningsprojekt vedrørende dræns betydning for afvanding (pdf fra DCE)