Administration af landskabsudpegningerne
Landskaber og landskabstyper er udpeget i Kommuneplanen. I Kommuneplanen er der også formuleret nogle retningslinjer for, hvordan Norddjurs Kommune administrerer påvirkninger af disse områder.
Landskaber i Norddjurs og Danmark
Overalt i Danmark er landskaberne blevet præget af istidens virke. Dale blev udhulet af gletcherisens erosion, isstrømme bar bjergmateriale med sig, og sandede sletter opstod af smeltevandet, som strømmede væk.
Istiden har på Djursland efterladt et meget varieret, smukt og oplevelsesrigt landskab. Grundet isens vandring er det én af de få landsdele i Danmark, der byder på næsten alle landskabstyper.
I Norddjurs finder man både store og flade landskaber, som for eksempel de inddæmmede fjordenge på den hævede havbund ved Randers Fjord eller den forblæste strandvoldsslette "Ørkenen" på Anholt. Området byder også på mere kuperede landskaber, som for eksempel de stejle skråninger i Ørum vandløbsdal og Kolindsund.
Kystlandskaberne består af såvel erosions- og udligningskyster som af marine forlande med langstrakte strandenge. Helt specielle er kystklinterne ved Sangstrup, Karlby og Gjerrild, hvor fastlandet ender brat i hvide, lodrette kridtvægge. Endelig findes der områder med klitlandskaber ved Hevring og syd for Grenaa.
Landskabsoplevelserne i Norddjurs er derfor mange, og er et grundelement i den natur- og kulturarv, som bidrager til vores velfærd og underbygger områdernes identitet. Det er den fysiske ramme for vores liv og er vigtig for os, både når det gælder produktion og rekreation, bosætning og friluftsliv.
I Norddjurs er det dermed landskabets oprindelse, der i høj grad præger og styrer vores arealanvendelse, og det har stor betydning for vores oplevelse af og forståelse for, hvorfor vores fysiske omgivelser ser ud som de gør.