Natura 2000
Overalt i Europa er naturen under pres, og dyr og planter går tilbage i antal og udbredelse. For at modvirke dette har alle lande i EU udpeget internationale naturbeskyttelsesområder, også kaldet Natura 2000-områder. Natura 2000 er et netværk af områder, som rummer naturtyper og arter, som er værdifulde, sjældne eller truede i EU. Netværket danner tilsammen et økologisk netværk af beskyttede naturområder i hele EU, og består af:
- Habitatområder
- Fuglebeskyttelses-områder
Foruden Natura 2000-områderne findes der også ramsar-områderne, der i mange tilfælde er sammenfaldende med fuglebeskyttelses-områderne. Udpegningen er sket i henhold til Ramsar-konventionen. Samtlige danske Ramsar-områder er også omfattet af fuglebeskyttelses-områder, og indgår på den måde også i Natura 2000-netværket.
Lovgivningen
Habitat- og fuglebeskyttelses-direktiverne er implementeret i dansk lovgivning bl.a. i habitatbekendtgørelsen.
Habitatbekendtgørelsen udelukker ikke erhvervsmæssig og anden anvendelse af Natura 2000-områderne, men forpligter Danmark og alle andre medlemslande til at
- iværksætte nødvendige bevaringsforanstaltninger,
- undgå forringelser af Natura 2000-områderne og betydelige forstyrrelser af de arter, som områderne er udpeget for,
- sikre, at planer og projekter ikke føres ud i livet, hvis det kan skade Natura 2000-områders integritet, og
- der ved eventuelle fravigelser af denne beskyttelse iværksættes kompenserende foranstaltninger, så fravigelsen ikke skader sammenhængen i Natura 2000-netværket.
Udpegningsgrundlaget
Habitatområderne er udpeget for at beskytte arter og naturtyper, der er karakteristiske, truede, sårbare eller sjældne i EU. Målet er først og fremmest at opretholde eller genoprette gunstig bevaringsstatus for arterne og for naturtyperne. Således vurderer kommunen aktiviteter, projekter og planer for, om de kan påvirke områderne væsentligt, og sikrer at tilladelser, godkendelser og dispensationer ikke giver anledning til væsentlige påvirkninger. Dette gælder ikke kun aktiviter etc. der ligger indenfor Natura 2000-netværket, da aktiviteter udenfor godt kan påvirke ind i områderne.
En række arter, der er omfattet af Natura 2000-områderne er de såkaldte bilag II-arter. Der er et vist overlap mellem de arter og de arter, der er udpeget bilag IV-arter, og derved er omfattet af en streng beskyttelse overalt i deres naturlige udbredelsesområder - indenfor og udenfor Natura 2000-netværket. Se mere om bilag IV-arter hér.
Hvert enkelt fuglebeskyttelses-område er udpeget for at beskytte bestemte fuglearter - enten ynglefugle eller trækfugle, og skal sikrer levestederne for de udpegede, sjældne, truede eller følsomme yngle- og trækfugle.
Samlet set yder Natura 2000-områderne beskyttelse til områdernes arter og naturtyper, og sikrer arbejdet med at de alle har eller får en god bevaringsstatus. Det sker gennem bevaringsforanstaltninger, der sikrer eller genopretter udpegningsgrundlaget, dvs. de arter om naturtyper, som Natura 2000-områderne er udpeget for at beskytte.