Spørgsmål/svar - Nordic Waste

Jordskreddet ved virksomheden Nordic Waste i Randers Kommune er i fare for at forurene Alling Å og dermed påvirke Norddjurs Kommune.

På denne side har vi samlet viden og nyheder, der vedrører Norddjurs.

Spørgsmål/svar - Nordic Waste

Læs svar på forskellige spørgsmål nedenfor.

  • Norddjurs Kommune iværksætter vandprøvetagning af Alling å på udvalgte steder. Programmet har til formål at følge udviklingen. Hvis prøverne viser indikationer på forurening, afdækker kommunen behovet for en yderligere indsats.
  • Norddjurs Kommune har taget kontakt til Miljøvagten. Miljøvagten er en ekstern leverandør, som rykker ud i tilfælde af miljøhændelser. Miljøvagten er tilgængelig i døgndrift. Ved en akut jordforurening bistår Miljøvagten kommunen i forbindelse med planlægning og etablering af eventuelle afværgeforanstaltninger.
  • Hvis forurenet jord skulle ende i Alling Å og bevæge sig mod Norddjurs Kommune, kan der anlægges et eller flere sandfang. Disse kan fungere som barrierer for at standse sandflugten, og for at mindske de potentielle negative virkninger på Alling Ås fysiske, kemiske og biologiske parametre.
  • Hvis der skulle opstå en forurening af vandet, kan Norddjurs Kommune ikke etablere nogle egentlige afværgeforanstaltninger. Forureningen skal stoppes ved kilden. Kommunens opgave vil være at holde øje med situationen ved brug af prøvetagningsprogrammet og indberette dette til Miljøstyrelsen

Norddjurs Kommune har fra og med uge 5 planlagt fire prøvestationer i Alling Å, hvor der skal udtages vand- og sedimentprøver én gang ugentligt.

Der er mulighed for at justere prøvehyppigheden, hvis kommunen vurderer dette.

Prøvestationerne kan ses på nedenstående kort.

Prøvestationerne kan ses på kort

Der skal udtages desuden fire såkaldte sediment- og vandprøver i Grund Fjord og Randers Fjord.

I første omgang tages disse prøver én gang.

Prøvestationer i Grund Fjord og Randers Fjord kan ses i nedenstående kort.

Prøvestationer i Grund Fjord og Randers Fjord

Vand- og sedimentprøverne analyseres for organisk stof, tungmetaller og skadelige olieforbindelser.

Ja, Norddjurs Kommune er i dialog med Randers Kommune.

Norddjurs Kommune bliver løbende opdateret om situationen.

Hejbæk udgør et privat vandløbssystem, som tilløber Alling Å nær dens sammenløb med Grund Fjord. Der har været bekymringer angående mulig forurening fra systemet som følge af en udvaskning fra en 12 meter høj støjvold ved Ørsted skydeterræn og Cross klub.

Volden er blevet opbygget af jord der er i kategorien ”let forurenet”.

Inden miljøtilladelsen i sin tid blev udstedt, blev der foretaget beregninger for en potentiel udvaskning af forurenende stoffer fra volden, men grundet de øgede nedbørsmængder, som området har oplevet, har Norddjurs Kommune valgt at udføre en ny analyse, som tager højde for dette.

Analysen kan findes her

Derudover planlægger kommunen at tage en vand- og sedimentprøve i den grøft, der afvander området med støjvolden, samt en tilsvarende kontrolprøve i en grøft længere nede i systemet.

Randers Kommune har undersøgt smådyrsfaunaen i Alling Å som reaktion på situationen ved Nordic Waste. Prøver blev indsamlet fra tre målestationer opstrøms, fire målestationer nedstrøms, og fire målestationer i tilløb til Alling Å. Ved undersøgelsen anvendte Randers Kommune Dansk Vandløbsfauna Indeks (DVFI), en standardmetode til vurdering af vandløbets økologiske tilstand baseret på smådyrsfaunaen.

Den økologiske tilstand inddeles i syv klasser, hvor klasse 7 repræsenterer den højeste tilstand, svarende til minimale menneskelige påvirkninger. For at overholde kravene om god økologisk tilstand skal Alling Å, som et målsat vandløb, opnå en minimumstilstand på klasse 5, hvilket indikerer en mindre afvigelse fra en upåvirket tilstand. På stationen nedstrøms Nordic Waste blev der i 1990'erne og 00'erne målt DVFI-værdier på 3-4, men de seneste målinger fra 2018-2022 viser en forbedring til værdier mellem 5 og 6. 

I den nyligt gennemførte undersøgelse blev en DVFI-værdi på 5 registreret, hvilket betyder, at kravet om god økologisk tilstand overholdes.

En DVFI på 5 indikerer dog stadig en mindre påvirkning af smådyrsfaunaen, hvilket kan skyldes flere faktorer, herunder:

  1. Udledning af regnvand (renset og forsinket i bassin) fra motorvejen
  2. Udledning af husspildevand og regnvand fra enkelte ejendomme ved Trustrup.
  3. Udledning af urenset og uforsinket regnvand fra Ølst By til Alling Å.

I rapporten konkluderes det også: "at det ikke kan udelukkes, at den konkrete hændelse i julen 2023, hvor der i en kort periode skete tilførsel af miljøfremmede stoffer til Alling Å fra jordskredet ved Nordic Waste, kan være en medvirkende faktor/forklaring på den fundne værdi på 5".

Den ene målestation er ved kommunegrænsen i Vester Alling. Denne station er tidligere vurderet til DVFI 5 og efter seneste undersøgelse stadig DVFI 5. Dvs. uændret og opfylder kravene.

 

Link til Randers Kommunes hjemmeside vedrørende faunaundersøgelsen: https://www.randers.dk/erhverv/miljoe/situationen-ved-nordic-waste/faunaundersoegelse/

Link til information om Økologiske tilstandsklasser for smådyr i vandløb: https://miljotilstand.dk/vandmiljoe/smaadyrsfaunaen-i-vandloeb

Randers Kommune har undersøgt krebsebestanden i Alling Å. Af Randers Kommunes hjemmeside fremgår:

”På baggrund af Fødevarestyrelsen anbefalinger, er der undersøgt for tungmetaller, PCB, PFAS m.m. i signalkrebs stammende fra Alling Å. Undersøgelsen viser, at grænseværdierne for at kunne markedsføre krebsene som fødevarer er overholdt for alle de undersøgte stoffer på alle lokaliteter på nær et enkelt resultat for bly på målestation 2, som er nedstrøms Motorvej E45”.  

”Da der ikke er overskridelser for nogle af de andre målte stoffer på station 2 og ingen overskridelser af grænseværdierne overhovedet på de andre målestationer, vurderes det, at Nordic Waste jordskredet ikke har påvirket signalkrebsene i Alling Å.

At der er målt forhøjet koncentration af bly, er ikke den helt store overraskelse, fordi målestation 2 ligger tæt på motorvejen og bly i en meget lang årrække blev tilsat benzinen. Den høje koncentration af bly kan derfor stamme fra dengang, hvor der var bly tilsat i benzinen.

Fødevarestyrelsen oplyser, at bly er en af de kontaminanter, hvor der er nationalt fokus på at reducere eksponeringen, samt at det forhøjede indhold i krebsehalerne af bly på målestation 2, er bekymrende i forhold til borgere, som hyppigt skulle indtage signalkrebs fra denne lokalitet”.

”Nu vil Randers Kommune derfor høre Fødevarestyrelsen, om der skal udstedes forbud mod at fange signalkrebs ved målestation 2 pga. blyindholdet”. 

Du kan læse mere på Randers kommunes hjemmeside

Jord fra Nordic Waste i Norddjurs Kommune

Randers Kommune står i en situation, hvor de skal bortskaffe betydelige mængder jord i forbindelse med skreddet ved Nordic Waste. En del af denne jord er sendt til midlertidig opbevaring i Norddjurs Kommune.

Jorden er blevet anvist af Randers Kommune til virksomheden RGS Nordic A/S, der er en godkendt modtager af jord og affald. RGS Nordic A/S – der trods delvist navnesammenfald ikke er forbundet med Nordic Waste – er miljøgodkendt til modtagelsen.

Miljøgodkendelsen er senest blevet fornyet ved en revurdering i 2022.

Modtagelsen af jorden kræver således ikke at Norddjurs Kommune specifikt giver tilladelse til det, så længe jordens indhold af miljøfremmede stoffer ligger indenfor de krav, der er angivet i virksomhedens miljøgodkendelse.

Den modtagne jord udlægges på en asfalteret plads i afmærkede miler, som holdes adskilt af virksomheden.

Hvis jordprøver har været udtaget ved ankomsten følges disse miler af prøver, der dokumenterer forureningsgraden i jordpartiet.

Hvis der ikke har været udtaget prøver forud for modtagelsen har virksomheden miljøgodkendelse til at modtage jord til klassificering, hvor de selv står for udtagelse af prøver, der efterfølgende sendes til analyse.

Ja, virksomheden er både miljøgodkendelsespligtig og tilsynspligtig, så der bliver ført tilsyn af Norddjurs Kommune.

Dette sker uanset oplag af jord fra Nordic Waste.

Nej. Jordvolden ved flugtskydningscenteret og motocrossbanen stammer ikke fra Nordic Waste.

Den er opført af let forurenet jord og materialer. Det er normal procedure ved opførsel af støjvolde, og anlægget er særskilt miljøgodkendt.

I forbindelse med etableringen af støjvolden af letforurenet jord ved Ørsted, blev det besluttet at foretage en måling i den nærliggende Hejbæk. Prøven viste ikke et for højt indhold af de stoffer, der måles for.

For at have et kendskab til ”normalniveauet” blev der foretaget en reference-måling i en grøft længere nede i systemet, hvor en eventuel udvaskning fra støjvolden ikke kunne føres hen.

Denne reference-måling viste et svagt forhøjet indhold af Nikkel - i forhold til de fastsatte generelle miljøkvalitetskrav. Sådanne udsving er ikke i sig selv usædvanlige, og der er intet, som indikerer, at der skulle være tale om en forurening.

Konklusionen er derfor, at der ikke er nogen indikationer af udvaskning af forurenende stoffer fra støjvolden.

Resultatet af prøven kan findes her (PDF)

Kontaktboks

Norddjurs Kommune