Ved byggeri af bolig eller daginstitution
Hvis du er ejer eller brug af en ejendom skal du sikre, at de øverste 50 cm overjord består af ren jord (50 cm reglen). Jorden kan i stedet være dækket af en fast belægning som f.eks. fliser, asfalt eller tilsvarende, hvor kontakten til jorden er afskåret.
Hvilke arealer er omfattet?
50 cm reglen gælder, når anvendelsen af et areal ændres til:
- Bolig
- Daginstitution
- Offentlig legeplads
- Kolonihave
- Sommerhus
eller der bliver udført bygge- og anlægsarbejde på en ubebygget del af et areal, som allerede bliver anvendt til:
- Bolig (bortset fra en- og tofamiliehuse)
- Daginstitution
- Offentlig legeplads
- Kolonihave
- Sommerhus
Hvornår er reglen opfyldt?
Reglen gælder overalt. Er jorden på det berørte areal ikke forurenet, er reglen automatisk opfyldt. Det gælder for ejendomme, der ligger uden for områdeklassificerede områder, med mindre der er konstateret forurening, tilført fyldjord eller tilsvarende.
Er jorden forurenet, skal du etablere et lag på mindst 50 cm ren jord, enten ved at det øverste lag forurenet jord udskiftes eller overdækkes med en tilsvarende mængde ren jord. Alternativt kan du etablere en fast belægning. Det afgørende er, at belægningen effektivt hindrer kontakt med den underliggende jord.
Reglen skal altid være opfyldt, og ikke kun ved anlægsarbejdets afslutning. Det betyder, at hvis det rene tilførte jordlag er blevet tyndere ved slid eller delvis fjernet, skal det reetableres. På samme måde skal en defekt belægning udbedres.
I forbindelse med bygge- og anlægsarbejde på et areal, der allerede anvendes til følsom arealanvendelse, gælder reglen for det areal, som er fysisk berørt af det iværksatte arbejde og den kommende arealanvendelse. Er du i tvivl, så kontakt Natur og Miljø, Jordgruppen.
Hvem er forpligtet?
Reglen er udformet som en pligtregel. Det betyder, at reglen forpligter den til enhver tid værende ejer eller bruger at sørge for, at reglen er opfyldt.
I sin udformning minder reglen om mange af reglerne i bygningsreglementet, der også umiddelbart skal følges af den, der bygger.
Dokumentation for at jorden er ren
For at dokumentere om de øverste 50 cm jord er ren, undersøges jorden ved udtagning af jordprøver.
Der vil ikke være krav om undersøgelse, hvis jorden stammer fra områder, hvor der ikke er mistanke om forurening.
For at undersøge om de øverste 50 cm jord er ren på en ejendom i et områdeklassificeret område, udtages 1 blandingsprøve pr. 150 m2, når anvendelsen af ejendommen ændres fra erhverv til følsom arealanvendelse (bolig, daginstitution og lignende). På øvrige ikke-erhvervsmæssige ejendomme kan prøvetagningsfrekvensen nedsættes efter aftale med Natur og Miljø.
For at dokumentere, at de øverste 50 cm jord er ren på en forurenet/V2-kortlagt grund, udtages 1 blandingsprøve pr. 30 tons jord, forudsat at eventuelle "hot spots" (kraftig forurening) er fjernet. På en V1-kortlagt grund, hvor der kan være mistanke om jordforurening, udtages 1 blandingsprøve pr. 150 m2.
En blandingsprøve består af 5 nedstik til 50 cm dybde, jævnt fordelt over arealet. Blandingsprøven analyseres for tungmetaller (kadmium, kobber, bly, zink, nikkel og krom), PAH, benz(a)pyren og totalkulbrinter.
Jordbortskaffelse
Hvis du skal bortskaffe jord fra en ejendom, skal reglerne i kommunens jordflytningsregulativ følges.
Analysekrav til afhænge af jordens forureningsgrad og hvor jorden skal køre hen. Desuden kan der være pligt til at anmelde jordflytningen, før transporten bliver iværksat.
Lovgrundlag
Formålet med jordforureningslovens 1) § 72 b er at sikre, at der ikke opstår en følsom arealanvendelse (f.eks. etablering af bolig) direkte på forurenede arealer, samt for fremadrettet at sikre mennesker mod sundhedsskadelig påvirkning fra eventuel forurening på arealer, hvor jorden er ubefæstet.
Alle skal kunne opholde sig på arealet og jorden skal kunne dyrkes uden risiko for kontakt til jordforurening.