Inspiration til mere klimavenlige vaner

Vi skal hver især nedsætte vores CO2 aftryk, og der er en række ting, vi kan gøre. Her kan du få inspiration til, hvor du starter på at få mere klimavenlige vaner.

Hus og hjem

I hjemmet giver det mening at tænke over at spare på energien og derigennem sænke CO2-udledningen. Mange har ændret vaner i forbindelse med stigende energipriser, og som ofte også gør at vi udleder mindre CO2 , og derfor er det en god idé at forsøge at holde fast i vanerne med korte bade, udskiftning pærer mv.

Hvis man bor i hus kan det være en idé at se, på hvordan ens hus opvarmes. Kan det gøres mere klimavenligt? Det kan kræve en investering, men kan også give en økonomisk gevinst i sidste ende. Hvis du bygger nyt eller renoverer, så kan du tænke over at vælge mere bæredygtige materialer og genbrugsmaterialer.

Hverdagen

Et sted hvor vi alle har en stemme er med vores forbrug. Produktionen af fx tøj, ting, møbler, elektronik mv. udleder i høj grad CO2. Hvis det er muligt kan man forsøge at vælge genbrug til.

Det seneste årti har brugtmarkedet udviklet sig. Der er nu en række fysiske og online virksomheder, der sælger genbrug og mange steder kan man få sendt varer afsted, som i almindelige webshops.

I hverdagen kan man også forsøge at spise mere klimavenligt. Det gør man ved fx at vælge lokale varer, råvarer der er i sæson og ved at begrænse sit madspild. Det vil også reducere ens CO2 udledning betragteligt, hvis man spiser mindre mængder kød til måltiderne eller vælger at spise vegetariske retter.

En søgning på nettet eller en tur på biblioteket kan være et godt sted at starte, hvis man vil forsøge at spise flere vegetariske måltider. Der er nemlig et væld af opskrifter at finde, hvor man stadig får god smag og mæthed uden at spise kød.

At spise mindre kød i hverdagen er i tråd med De officielle Kostråd som Fødevareministeriet udgav i 2021.

De officielle Kostråd

Ferier

Når vi holder ferie kan vi også tænke over vores vaner, og netop her er der meget at vinde. Hvis man begynder at vælger flyrejsen fra vil ens CO2 aftryk ændre sig markant.

Oplevelser er vigtige for at holde en god ferie, men der er også mange oplevelser, der kan nås i en bil – eksempelvis lige her på Djursland.

Rigtig mange rejser her til hvert år for at tilbringe deres sommerferier med skønne badestrande, rig natur og danmarks-kendte attraktioner.

Måske skal din næste ferie også foregå lige her på hjemegnen?

Hold en klimavenlig ferie

Få inspiration til attraktioner her på Djursland.

Grenaa Turistbureau

Eller nyd ferien i den norddjurske natur og gør din næste ferie grøn på flere måder. Med 117 km kystlinje, grønne skove, shelters i naturen samt et stort udvalg af cykel- og vandrestier er der masser at opleve.

Naturoplevelser i Norddjurs

Vil du vide mere?

Jo mere du ved, jo mere kan du begynde at ændre din adfærd for at komme klimaet i møde.

Læs mere hos Danmarks grønne tænketank CONCITO