Bostøtte


Introduktion

Bostøtte (socialpædagogisk støtte) er et tilbud til dig, der er fyldt 18 år og har svært ved at klare dagligdagen på grund af:

  1. Nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer
  2. Lettere fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse eller sociale problemer.
  3. Risiko for at udvikle sådanne problemer.

Tilbuddet om bostøtte er uafhængigt af din boform. Du kan derfor modtage bostøtte, selvom du for eksempel bor hjemme hos dine forældre.

"Mest muligt i eget liv"

Bostøtten gives ud fra princippet om hjælp til selvhjælp og med fokus på dine ressourcer, udviklingsmuligheder og ønsker. Formålet er at støtte dig i at klare dagligdagen og træne dine færdigheder, så du kan blive mere selvhjulpen. Der er fokus på, at du med tiden kan klare dig uden bostøtte.

Støtten tilrettelægges individuelt og fleksibelt, så du får størst muligt ansvar for og indflydelse på dit eget liv. Det betyder, at en bostøttemedarbejder ikke udfører opgaverne for dig, men lærer dig at udføre dem selv.

Bostøtte kan leveres som tidsafgrænsede forløb på op til 6 måneder eller uden fast tidsramme. Bostøtte er dog som udgangspunkt en midlertidig indsats, der ophører, når det konkrete formål med indsatsen er opnået. 

I menuen nedenfor kan du læse mere om de forskellige former for bostøtte, der tilbydes i Norddjurs Kommune. Du kan også finde mere information om, hvordan du ansøger om bostøtte, hvad du (for eksempel) kan få støtte til og hvilke kriterier, der gælder.

Fire former for bostøtte

I Norddjurs Kommune kan støtten gives på forskellige måder afhængigt af den konkrete situation og den problemstilling, du har behov for støtte til.

Der findes fire former for bostøtte, som kan stå alene eller supplere hinanden i en samlet bostøtteindsats. Dermed er der god mulighed for individuel tilpasning og fleksibilitet i støtten.

Du kan læse mere om de fire former for bostøtte i menuen nedenfor. 

I Bostøtterådgivningen kan du få hjælp, hvis du har en sindslidelse og har brug for støtte til økonomi og administration.

Du kan komme forbi i åbningstiden og få hjælp af en medarbejder til forskellige problemer.

For eksempel kan du få hjælp til e-Boks, betaling af regninger eller kontakt til banken.

Hvor finder du os?

Bostøtterådgivningen ligger på AUC på Sønderport 8 i Grenaa.

Tilbuddet er åbent om tirsdagen fra    kl. 11.00 til 14.00.

Målgruppe

Bostøtterådgivningen er et visiteret tilbud. Du skal bruge bostøtterådgivningen, hvis du er visiteret til støtte til administration efter Servicelovens § 85 og bor i eller tæt på Grenaa.

Der kan dog være særlige forhold, som gør, at bostøtten leveres på en anden måde, for eksempel hvis du bor langt fra Grenaa og ikke kan komme til AUC.

Hvordan foregår det?

Når du er visiteret, kan du komme forbi, når du har brug for det i åbningstiden.

Du behøver ikke bestille tid, men der kan være ventetid.

Medarbejderne, der hjælper dig i bostøtterådgivningen, kommer fra bostøtten i Socialpsykiatrien.

Du vil kunne møde forskellige personer, som alle er fagligt dygtige til at hjælpe dig med det, du har brug for hjælp til.

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du allerede får bostøtte til økonomi og administration kan din bostøttemedarbejder hjælpe dig til, hvordan du kommer i gang med at bruge bostøtterådgivningen.

Hvis du ikke i forvejen får bostøtte, skal du kontakte Myndighed og Visitation på telefon: 23 33 16 97.

En rådgiver vil så hjælpe dig med at finde ud af, om du kan få støtten og træffe afgørelse om, hvad der skal ske.

Spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, kan du kontakte din bostøtte, din rådgiver eller Myndighed og Visitation. Du finder kontaktoplysninger i boksen nederst på siden.

I Norddjurs Kommune kan du få din bostøtte som virtuel bostøtte. 

Det betyder, at du modtager støtte gennem videoopkald med din bostøtte-medarbejder på din tablet, smartphone eller pc.

Virtuel bostøtte kan supplere andre former for bostøtte, som gruppebostøtte og individuel bostøtte, hvor du mødes fysisk med din bostøttemedarbejder.

Hvordan foregår det?

Virtuel bostøtte foregår via en app, som  hedder VitaComm. Alt, hvad du skal gøre, er at hente og installere appen på din telefon, tablet eller pc, og så er du klar.

Du kan finde VitaComm på den platform, hvor du normalt downloader apps.

Er det sikkert?

Din sikkerhed og dit privatliv er vigtige for os. VitaComm har brug for tilladelse til at bruge funktioner som mikrofon, kamera og notifikationer på din enhed. Denne tilladelse er nødvendig, så du kan kommunikere med din bostøttemedarbejder via opkald og billeder.

Norddjurs Kommune eller VitaComm får ikke adgang til din telefon, og videoopkaldene bliver ikke gemt.

Hvad får jeg ud af det?

Virtuel bostøtte giver dig mere frihed og fleksibilitet i din hverdag.

Du får mere frihed i forhold til, hvor du modtager bostøtte, da du ikke behøver være hjemme for at tage imod opkaldet.

Samtidig kan du få støtte med lidt social afstand, da det ikke kræver, at nogen kommer hjem til dig.

Hvordan kommer jeg i gang? 

Hvis du tænker, at virtuel bostøtte kunne være noget for dig, kan du kontakte din bostøttemedarbejder eller rådgiver.

Hvis du ikke i forvejen har en rådgiver, kan du kontakte Myndighed og Visitation ved brug af kontaktoplysningerne i boksen nederst på siden.

Ved gruppebostøtte mødes du med en gruppe af ligesindede borgere og en bostøttemedarbejder. I gruppen får I mulighed for at spejle jer i hinanden, dele viden og erfaringer og sammen træne jeres færdigheder inden for et bestemt område.

Det kan for eksempel handle om træning af sociale færdigheder eller struktur i dagligdagen.

I udgangspunktet vil gruppeforløbene foregå i dagtimerne, fortrinsvist om eftermiddagen for at tilgodese, at du kan passe din uddannelse, arbejde eller anden dagsbeskæftigelse.

Ved 1:1-bostøtte kommer bostøttemedarbejderen i dit hjem eller du mødes med din bostøttemedarbejder på et andet aftalt sted.

Mere om bostøtte

Bostøtte ydes altid efter en individuel og konkret vurdering, hvor der lægges vægt på dine behov, ønsker og Norddjurs Kommunes serviceniveau.

Støtten fokuserer på nogle konkrete og afgrænsede mål, som besluttes sammen med dig ved indsatsens opstart.

Du kan for eksempel have behov for støtte til:

  • at etablere og vedligeholde sociale relationer
  • at tage ansvar for praktiske opgaver, for eksempel  rengøring, madlavning, indkøb, oprydning, tøjvask og daglig økonomi
  • at skabe struktur og overblik i din hverdag
  • kontakt til offentlige myndigheder eller læge
  • at opretholde motivation til at indgå i behandling eller fysisk vedligeholdelsestræning
  • at forebygge, at dine problemer forværres.

Tilbuddet om bostøtte omfatter ikke:

  • Ferieledsagelse eller anden ledsagelse uden konkret pædagogisk formål
  • Personlig og praktisk hjælp uden pædagogisk formål om læring
  • Behandling - for eksempel samtaleforløb hos psykolog

Bostøtten leveres af medarbejdere, som har faglige kompetencer inden for det pædagogiske område.

Det er som udgangspunkt kendte og faste medarbejdere, du modtager støtte fra.

Det vil ikke altid være muligt at tilbyde dig støtte fra de kendte og faste medarbejdere, som du normalt modtager støtte fra.

Det kan for eksempel være på grund af medarbejdernes ferie eller sygdom.

I disse tilfælde aftales det med dig, hvordan dit støttebehov dækkes.

Bostøtte kan leveres som kortvarige forløb på op til 6 måneder, hvor fokus er på at forebygge og håndtere mindre problemstillinger (Servicelovens § 82 b).

Den kan også leveres uden tidsbegrænsning, hvor fokus er på at kompensere og afhjælpe mere omfattende problemstillinger (Servicelovens § 85).

Uanset om der er tale om et kort eller længerevarende forløb, er bostøtte som udgangspunkt en midlertidig indsats. Der vil altid være et konkret formål og nogle afgrænsede mål med den støtte, du modtager.

Disse mål formuleres sammen med dig i forbindelse med visitation og opstart af indsatsen. Når målene er opnået eller ikke længere er relevante, ophører bostøtteindsatsen.

Din sagsbehandler vil i samarbejde med dig og din bostøttemedarbejder følge op på din udvikling og sørge for, at den støtte, du modtager, tilpasses dine behov. Dette sker på statusmøder, som afholdes efter behov.

Når formålet med din bostøtteindsats er opnået, eller støtten ikke længere er relevant, afsluttes bostøtten. Du er dog altid velkommen til at ansøge igen, hvis du får behov for støtte på et senere tidspunkt.

Hvis du ønsker at søge om bostøtte, skal du kontakte Myndighed og Visitation. De vil vejlede dig om ansøgningsprocessen og de nødvendige dokumenter. Se kontaktoplysninger i boksen nedenfor.

Hvordan behandler Norddjurs Kommune min ansøgning?

Når vi modtager din ansøgning, vil en sagsbehandler fra Myndighed og Visitation samarbejde med dig for at afklare, hvilke behov du har brug for støtte til, og hvilken indsats der bedst kan hjælpe dig med at mestre dit liv.

Sagsbehandleren vil ofte have brug for din hjælp til at fremskaffe de nødvendige oplysninger.

Det kan være nødvendigt at indhente information fra de tilbud, du i dag modtager på Socialområdet eller andre forvaltninger i Norddjurs Kommune.

Derudover kan vi også have brug for oplysninger fra andre relevante parter, såsom din læge, skole, sygehus og lignende.

På baggrund af disse oplysninger vil Norddjurs Kommune foretage en konkret og individuel vurdering af, om du kan bevilges bostøtte, eller om dit behov for støtte kan dækkes på anden måde.

Ved bevilling af bostøtte vurderes det, om der skal iværksættes en kortvarig midlertidig indsats, samt hvilken form og indhold støtten skal have.

Tilbuddet om bostøtte leveres efter Servicelovens §§ 82 og 85.

Bostøtte efter § 85

Målgruppe: Personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.

Formål: At yde hjælp, omsorg og støtte til at klare dagligdagen samt træning i selvstændigt at klare livet i egen bolig. Støtten er ofte af længere varighed langvarig.

Bostøtte efter § 82

Målgruppe: Personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer, samt personer i risiko for at udvikle sådanne problemer.

Formål: At tilbyde tidsbegrænset hjælp og støtte for at forbedre modtagerens aktuelle funktionsniveau eller forebygge forværring af funktionsnedsættelsen eller de sociale problemer. Støtten er ofte kortvarig og fokuseret på forebyggelse.

Kontakt

Myndighed og Visitation

Politikker og kvalitetsstandarder

Vores arbejde udføres med udgangspunkt i Norddjurs Kommunes politikker, kvalitetsstandarder og den fælles langsigtede strategi på Socialområdet:

Politikker

Kvalitetsstandarder

Fælles langsigtet strategi